България няма да участва в ЕКСПО 2015 в Милано

ЕКСПО 2015 ще се проведе в Милано от 1 май до 31 октомври 2015 г. Мотото му тази година е "Да изхраним планетата, енергия за живот".  Правителството отмени решението на кабинета "Орешарски" за участие на България в него. В световното изложение ЕСКПО се очаква да вземат участие над 120 държави и 20 международни организации, а посетителите по данни на организаторите се предполага да са над 30 млн. души. Участието на страната ни в такима международни прояви е въпрос на престиж и световна реклама.

 Според Министерството на земеделието "Иво Петров Архитекти" не са предоставили окончателния дизайн на българския щанд, който да е одобрен от организатора на ЕКСПО 2015. Това е причината да не бъде пусната поръчка за избор на изпълнител на павилиона, обясниха от пресцентъра на аграрното министерство. 5 млн. лв. е сумата, която е била плнирана за изграждането на българския щанд. Не е ясно каква част от тази сума вече е усвоена. Според решението на кабинета "Орешарски" 2.5 млн. лв. е трябвало да бъдат изразходвани още през 2014 г., а останалите да бъдат отпуснати през 2015. Щандът ни е трябвало да бъде с площ от 522 кв.м или 584 кв.м, като необходимите средства за изграждането му се оценяваха на около 3 млн. евро. Целта на участието в изложението беше България да покаже своите възможности в областта на земеделието и храните, за да привлече инвеститори в селското стопанство, както и да намери нови пазари за реализиране на продукцията. Предвиждаше се още да бъдат рекламирани възможностите за селския и винен туризъм.

"Доколкото изразходването на бюджетни средства от държавните институции е подчинено на българското и европейското законодателство в областта на обществените поръчки, за да се осигури конкуренция на пазара на услуги, доставки и строителство, българската страна не може да си позволи нарушение на правилата на свободния пазар с предоставяне на необосновано предимство на определен изпълнител", поясняват от МС.