Обичаят "Рогач" в село Оборище

кукериОбичаят “РОГАЧОВ ДЕН” се празнува на Месно заговяване по християнския календар. На този ден младежите правят - рогач (името му идва от елените - рогачи). Огъват се пръти, прави се кочия и се покрива с "козинява черга", под чергата по прътите се завързват звънци - медени, тучови, клеини. 

Рогача се носи от 10-12 младежи. Около него играят цигани и дервиши - хора (основно мъже), които са облечени в животински кожи и го пазят. Всичко това символизира, че свършват дългите зимни нощи, земята се пробужда за обработване, гонене на злите духове.  Кукерската група „Рогач” от село Оборище се включи в тазгодишното издание на Международният фест на маскарадните игри „Сурва” в Перник и заслужено спечелиха златен медал. 45-те самодейци се пребориха със сериозната конкуренция и впечатлиха журито с атрактивната си игра, която им донесе и заветния приз.

В групата, съставена само от мъже, всеки от кукерите е представлявал различен персонаж. Най – малкият участник е едва 4-годишен, а най – възрастният – на 84 години. Той е двигателят на кукерите в Оборище, но към него се присъединяват все повече млади хора. 

Най-старият участник всъщност е инициатор за възтановяването на тази стара местна традиция. Покрай него са се запалили и останалите членове, които с ентусиазъм са изработили автентичните кукерски маски. Бай Драгул с камшик въртеше специфичния пумпал, наречен шиштрабан.

Днес на площада в село Оборище беше доста оживено. Имаше много госити от Панагюрище общината. Всички бяха дошли да видят представянето на участниците от местната самодейна група, която представи обичаят "Рогач". Участниците бяха на възраст от 4 до над 80 години.

кукери

След спечелен проект за закупуване на звънци и изработване на кукерските маски от местното читалище „Св. Св. Кирил и Методий“, което е основен пазител на традициите, свързани с ритуала всички видяха как старата традиция оживя и в зарадва с пъстротата си всички зрители. Те видяха пищните кукерски маски на участниците, кола с волове, атрактивна двуметрова жетварка, задължителната мечка, орачи, сеячи, жетварка, булка, младоженец, поп, шафери и циганки представляващи атрактивната сватбена процесия.

кукери

Ето и още снимките от събитието: http://www.stefanovaart.com/gallery/index.php/rogach

Рогоч в село Оборище