Пресъздадоха "Заклятието на Оборищенци"

Възстановка "Заклятието на Оборищенци" по проект към МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово” по мярка 323 „Опазване и подобряване на селското наследство” представиха Народно Читалище "Пробуда 1872" съвместно с Националното дружество "Традиция".

Възпроизвеждането на събитията се състоя в местността Манастирчето в село Баня, където участие взеха още и клонове на дружеството от Банско, Благоевград, Казанлък, Добрич и други градове. Още от 18:30 часа на площада в селото се събираха момчета и девойки, облечени като войводи и четници, лъснали саби и пушки и готвейки се за великото заклинание. Преди самата възстановка, след минута мълчание на колене в памет на геройски загиналите за Освобождението на България, Фолклорният ансамбъл "Огнените" от Бусманци показаха танцовите си умения пред банци и гости. Сред дошлите бяха още и кметът на Общината и общински съветници.

Така, присъстващите се отправиха към местността Манастирчето, на около километър от с. Баня, за да станат свидетели на автентичната възстановка. На горската поляна бе изваяна дървена маса и пейка, огньовете бяха запалени, а факлите пламтяха. “Делегатите” на събранието, накичени със своите оръжия – пушки, пищови и револвери, ятагани, ками и ножове, стояха прави или бяха насядали на поляната и тръпнеха в очакване на воеводите.

След тяхното пристигане, под ръководството на Георги Бенковски се извърши проверка на пълномощята на делегатите. После воеводата произнесе пламенна реч, изпратена с бурни възгласи: “Бунт! Бунт! Бунт! На оръжие братя!”, и изстрели от всички възможни оръжия. Най-накрая от село Баня бяха осигурили и ефектна заря.