Тодоровден по нашенски - село Баня 2015 г.

Всяка година в първата събота от Великите пости православната църква чества Тодоровден и почита паметта на Св. Теодор Тирон. По традиция всяка година на Тодоровден в село Баня, община Панагюрище се провеждат конни надбягвания. И тази година много гости бяха гостите, дошли на празника. Събитието беше уважено и от кмета на град Панагюрище - Никола Белишки, както и от общински съветници. Господин Белишки откри празника и обяви, че ще даде специална награда на най-малкия участник в надпреварата. Имаше и делегация от Италия, която беше дошла по покана на местната инициативна група "Панагюрище, Стрелча, Лесичово". 

Гостите от Апенините баха в Баня по линия на европейския обмен между местните инициативни групи и се водеха от председателя на МИГ “Панагюрище, Стрелча, Лесичово” - Лучко Македонски. В надбягванията взеха участие представители от панагюрска община, като най-напред се проведе състезанието с коне, след това се надпреварваха магаретата и накрая каруците.

При надбягването с коне първото място спечели Делчо Бистреков от град Панагюрище, втори стана Луко Лазаров – също от Панагюрище, а трети Петко Илинов. 

При магаретата победител е магарето Гошо на бай Тошо!

Ето и снимки от събитието!